Átadjam a helyem vagy ne? – régi dilemma

Megosztás

Érdekes történetet osztott meg egy felhasználó a Miskolc és én nevű Facebook-csoportban.

Az illető a napokban az 1-es villamoson tapasztalt döbbenetes élményeiről számolt be, melyek rávilágítottak arra, hogy egyesek a fiatalabb korosztályokból milyen mértékű érzéketlenséggel és tiszteletlenséggel viseltetnek idősebb utastársaik iránt. A posztban ez áll:

“Miskolcon a minap felszállt az 1-s villamosra két bottal egy idős néni, az ülésen mobilját serényen nyomkodó tizenéves lányka ül. Rászól az egyik utas: nem adná át a helyét a néninek? Lányka: nem! Miért nem, nem szégyenli magát? Nem, 10000 forintott fizettem a bérletemért!

Még aznap a villamoson 4 fiúcska ül egymással szemben. A Főtéren felszáll csomaggal és bottal egy bácsika. Az egyik fúcska kérdi a bácsit, hogy átadhatja e helyét? A bácsika elfogadja. A másik fiúcska odaszól a bácsinak: maga is átadta a helyét fiatal korában öreg? Bácsika: igen fiam. Erre a beszóló gyerek: na ezért ment tönkre a maga lába!

Megdöbbentek a körülálló utasok.”

Az, hogy valaki átadja-e a helyét vagy sem az időseknek a tömegközlekedésben, rendkívül megosztó téma, és ez a kommentekből is kitűnik. Azok, akik az idősek pártján állnak, leginkább az említett fiatalok nevelését kritizálják, emellett sok az általánosítás, mondván hogy ez már a Z-generáció, ilyenné tette a világot a “megengedő nevelés”, némelyek pedig egyenesen életképtelennek és minden baj forrásának nevezik a fiatalabb korosztályokat, bezzeg régen a “mi időnkben”…

Sokkal többen állnak azonban a barikád másik oldalán, nagy részük azonban nem a fiatalok védelmével, hanem az idősebbek szapulásával érvelnek. Se szeri se száma azoknak a történeteknek, amikor az öregek tolakodnak, a külső ülésre ülnek, kamu lábfájásra hivatkozva felállítják a helyükről a gyerekeket, meg úgy általában kulturálatlanul viselkednek.

Ezen felül van a kommentek között egy harmadik álláspont is, mely szerint nem kellene ezt vagy azt a korosztályt hibáztatni a kialakult helyzet miatt, ugyanis a kultúrát mindenki “otthonról hozza magával”. Az ilyen típusú kommentek igyekeznek megtorpedózni a két fél legfőbb érveit, miszerint egy-két “hülyegyerek” alpári viselkedése miatt még nem kéne mindenért a fiatalokat okolni, illetve, hogy bár sokan vannak az idősebbek között is, akik gorombák az utastársakkal, ez egyrészt csak elenyésző hányaduk, másrészt pedig a bunkóság nem korosztályhoz kötött, ezenkívül az idősebbeknek meg kell adni a tiszteletet.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek